Twitter api çeşitleri ve kullanım limitleri

Twitter için günümüzde 3 farklı api seçeneği mevcut. Daha doğrusu login ve twitter ile bağlantı kurmak için 3 farklı seçenek var.

1.si herkesin bildiği legal twitter apisi. Bireysel olarak geliştiri hesabı başvurusu yaparak oluşturabildiğiniz en sağlıklı işleyişe sahip twitter apileridir.

2.si id-pass yöntemi ile çalışan official ipad apisi. 

3.si pin kodu yöntemi ile login sağlayan official mac apisidir.

Bu apileri bir kaç yönden değerlendirecek olursak;

Legal twitter apilerinin yarım saate bölünmüş işlem limitleri var. Bu limitler belirli süreler içinde kaç rt kaç beğeni kaç takipçi işlemi gerçekleştirebileceğinizi belirliyor. Limitler aşılmıyor. Limiti dolduran api belirlenen süre içerisinde o işlemi gerçekleştiremiyor, sürenin sonunda api limiti boşaldığı için tekrar işlem yapmaya başlayabiliyorsunuz ama limitlerini sürekli dolduran apilerin ömrü pek uzun olmuyor. Yani yoğum kullanılan apilerde günlük, haftalık, aylık ömürler bilebilir birazda şansla alakalı bazen aynı gün kapanan apiler oluyor..

Legal api oluşturma işlemlerinde apinin ömrünü sadece işlem limitleri belirlemiyor, geliştirici hesabının eski tarihli olması, takipçi sayısı takip ettiği sayısı, attığı twit sayısı, hesabın etkileşiminin yüksek olması hep etkenlerdendir.

Diğer id-pass ve pin yöntemi ile login olunabilen, official ipad ve mac apilerinden böyle bir işlem limiti bulunmuyor, yani limit doldu artık işlem yapamazsınız durumuyla karşılaşmıyorsunuz ama bu apilerde de kullanıcıların telef olma durumu söz konusu.

Şöyle ki; official apiler üzerine kurulan sistemlerde kullanıcı giriş yaparken alınan token kodu bazen saatler içinde bazen 1-2 günde çöp oluyor. Bu durumda user havuzunuzda biriken kullanıcılar kısa sürede kullanılamaz duruma geliyor. Bunun dışında bu official apilere giriş yapan userlerin sık sık doğrulamaya düşmesi hatta askıya alınmalarıda negatif taraflarından.

not: Twitter 2017 den beri legal apilerin rate limitlerini kısarak ve çeşitli algoritmalarla denetimi sıklaştırarak geliştiricilere ve özellikle politika ihlali yapan sistemlere nefes aldırmıyor. Eğer bir sistem yapıyorsanız veya yapacaksanız fonksiyonların doğru çalışmasından önce rate limiti gerek database yardımı ile gerek api sorgularını kayıt ederek kontrol altına almanız ve asla aşmamanız gerekiyor.


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.