İnternet kazançlarının vergilendirilmesi!

Bugün sadeceon a giriş yaptığımda karşıma, "yeni vergi düzenlemesi ve ilgili kanuna göre lütfen banka hesap ve kimlik bilgilerinizi teyit edin" gibi bir onay sayfası çıktı.


Bu ne demek oluyor? Daha önceden girdiğimiz t.c. ve iban bilgilerinin teyiti onaylanması ile bu bilgilerin üzerinden önceden ve sonra yapılacak tüm işlemlerin (satış ve satın alma) takibi onaylanıyor. Bu takip hepsiburada, sahibinden, sanalpazar gibi alışveriş sitelerinde yapılmaya başlanmıştı. Şimdi sadeceon, bionluk v.b. gibi yeteneğini satanlara hizmet sunanlara freelancer çalışanlara kadar uzanıyor.

Medyada çıkan haberlere göre bireysel youtube kanalından para kazananlar, blogger dan blog açıp reklam alan veya adsense reklamlarından para kazananlar, hatta ve hatta twitter, facebook gibi sosyal ağlarda tweet atıp paylaşım yaparken bir ürünün veya firmanın reklamını yapanlardan da vergi alınacak. Artık her işlem vergiye tabi. Bu düzenleme kısa süre sonra bu işleri yapanların birer birer çağırılıp uyarı veya cezai işlem uygulanmasıyla daha çok ses getirecektir.

Şuan da ülke gündemini meşgul eden daha mühim problemlerden dolayı bazı konular es geçilmiş durumda olsada devlet durmaz devlet affetmez.

 Bize düşen ne? 
Biz derken, internet üzerinden az çok para kazanan tüm vatandaşları kastediyorum. Bize düşen vergimizi vermek lakin bu konuda da bir problem var.
Neyin vergisi %kaç?
hangileri vergiden muaf?
verginin dışında hangi yükler sırtımıza bilecek?
defter turacakmıyız?
fatura kesecekmiyiz? adsense youtube gibi yurt dışı firmalarına nasıl fatura kesilecek?
stopaj ödeyecekmiyiz?
sigorta veya bağkur kayıdı yapılacakmı?
vergi levhası şartmı?
v.s. v.s. v.s. şeklinde onlarca soru kafaları karıştırıyor..

İnsanlar bunları bilmezken "ya git sor" mantığıyla vergi dairesine gitseniz dahi konuya vakıf kimseyi bulamıyorsunuz. + kendi ayağınızla gidip ne derlerse onları kabul edip mükellef olup çıkıyorsunuz. Duyduğuma göre %35 civarı vergi ödemen gerekiyor diyen vergi memurlarıda varmış :)

Muhasebeciler müşavirler konu hakkında bilgi sahibi değiller. Bilen varsa da biz daha göremedik. Daha doğrusu devlet vergi istiyor ama ne'den ne'kadar vergi alacak kendisi de sınıflandırmamış durumda! Bu noktada ilgili kanunların açılımı yapılarak vatandaşın ve bu işi yapanların net olarak aydınlatılmasında, herkesin bilinçlendirilmesinde büyük fayda var.

 Lafın özü vergi ödemek zorundasınız! Kapınıza vergi memurları dayanmadan önce işi bilen birilerine danışıp gerekli kayıtları yaptırmanız gerekiyor.

 Güncelleme 1:  Vergiyle ilgili yaptığım araştırmalara göre freelancer çalışanlar serbest meslek erbabı olarak geçiyor. Bi firmayla sürekli olarak çalışsanız dahi bağımsız olarak çalıştığınız için basit usüle göre vergi vermeniz gerekiyor. Bu tür işlerden gelir sağlayanlar için en iyi vergilendirme şekli basit usüle göre vergi vermek. Hem masrafı az hemde sorumlulukları az. Basit usul hakkında detaylı bilgi için burayı inceleyin.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.