Mobil ödeme güvenlimi / ne kadar güvenli?


Mobil ödeme sistemi epey yaygınlaştı bir çoğumuz internetten alışveriş yapıyoruz. Fakat genel anlamda bir çekimserlik ve güvensizlik durumu söz konusu. Görmeden ödeme yapmak alışık olmayan insanları korkutuyor. Çok tecrübeli insanlar bile bazen bariz hatalar yaparak dolandırılabiliyor. Peki internetten alış veriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Ne yaparsak kendimizi güvenceye almış oluruz?

Dikkat edilmesi gereken hususların en başında ödeme yaptığınız kartınızın 3D güvenlik doğrulamasının açık olması geliyor. Yani internet üzerinden nerden ne alırsanız alın mutlaka bankanız size bir sms göndererek doğrulama yapmalıdır. Gelen sms de ki 6 veya 8 haneli güvenlik kodunu "örn:735492" alışveriş yaptığınız sitede istenilen bölüme yazarak alışverişinizi güvenle tamamlayabilirsiniz. Bu özellik kartınızın başkaları tarafından kullanılmasını önlemek içindir.

Peki bununla bitiyor mu? hayır.

Kartınızı başkası kullanamasa da güvenli olmayan sitelere ve kişilere ödeme yaptığınızda, ödemeniz karşılığında hizmet veya ürün alamazsanız yine dolandırılmış olursunuz. Bu noktada ne yapabiliriz?

Ödeme kolaylığı sunan aracı kurumlar iyzico, paypal (şuan türkiyede aktif hizmet vermiyor yakında tekrar aktif olacağı duyumu mevcut) bkm express, goshopier (iyzico altyapısı ile çalışır) gibi yerler aracılığı ile sitelere veya kişilere ödeme yaparsanız, ürün veya hizmet alamadığınızda itiraz etme iade alma şansınız olur. Yani mesele ödemenizin karşılığını alamadığınızda, mahkeme karakol uğraşmadan kısa sürede muhatap bulmaktır. Bu tür aracı kurumlar üzerinden yapılan alışverişler daha güvenlidir. Hem paranızı kurtarırsınız hemde size bunu yapan kişinin başkalarına da aynı şeyi yapmasına fırsat vermemiş olursunuz.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.